Over Corona Featured

Alles over Corona : het virus en de zorg 

 Laatste nieuws

Op dit moment lijkt de "omikron" variant van het corona virus de andere varianten te verdringen.

Hier een interessant artikel met goede informatie van het RadboudUmc : Oprukkende Omikron variant in nederland

De afgelopen weken heb ik in de praktijk opvallend veel mensen met een "buikgriepje" gezien: babys en kinderen die een paar dagen buikpijn met soms braken hadden, volwassenen met heftige buikkrampen en soms ook overgeven. Meestal zonder diarree (wat bij buikgriep meestal juist op de voorgrond staat). De volwassenen met dit beeld waren gevaccineerd. Verschillende niet gevaccineerde corona patienten hadden de afgelopen weken ook naast de koorts en hoesten ook opvallend veel buikpijn. Een patient die met koorts en overgeven moest worden opgenomen testte positief op corona. Mogelijk gaat het hier om de Omikron variant, dat zou kunnen betekenen dat deze variant minder luchtweg- en meer buikklachten geeft. Laten we hopen dat de natuur ons helpt door het virus minder dodelijk te maken ... 

 

Vaccinatie - de stand van zaken.

De vaccins
 • mRNA vaccins: 
  • Deze vaccins bevatten een copie van een stukje van het erfelijk materiaal van het virus. Dus geen deel van het virus, ook geen dna of rna (erfelijk materiaal) van het virus. Het gaat om een copie van het bouwplan van de "pootjes" van het virus. Deze zijn beschikbaar: 
  • BioNTech/Pfizer
  • Moderna
 • vector vaccins:
  • Bij deze vaccins is het stukje van het erfelijk materiaal met het bouwplan van de "pootjes" in een onschuldig (verkoudheids) virus gezet. Dit virus is "dood" gemaakt: het kan zich niet vermeerderen, kan geen schade toebrengen. 
  • Astra Zeneca : wordt alleen nog als 2e vaccinatie gebruikt 
  • Janssen 
Wie wordt wanneer gevaccineerd, en waar
 • De BOOSTER campagne is druk bezig:  
 • De officiële lijst met de volgorde staat hier op rijsksoverheid.nl : Volgorde vaccinatie
 • Thuiswonende ouderen: De GGD heeft gevaccineerd met het Pfizer vaccin. Omdat het Pfizer vaccin diepgevroren bewaard moet worden moet u, als u aan de beurt bent, naar een centrale prik locatie gaan. Voor ons is dat de Roda Hal in Kerkrade 
 • Ouderen in instellingen zoals verpleegklinieken zijn meestal door de kliniek gevaccineerd. Sommige bewoners van instellingen zijn door het mobiele huisartsenteam van onze zorggroep HOZL gevaccineerd.
 • Wij hebben de groep 60-65 jarigen en een deel van de mensen met verhoogd risico gevaccineerd met Astra Zeneca. 

 

 

 

 Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt. 

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen. 

Meer informatie

U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.

Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

 

 

Over de symptomen:

Door Sneuper - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88056773

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Wij zijn aangesloten bij

nhg logo
Logo_HOZL.jpg
lhv logo
 
avig-logo.png

Log-in